klaverens hus       

                                                                            Loga-png-svart.png 

                                          

Ändra den här texten genom att klicka på "Redigera"

storbritanniens-flagga-2.png

Share |

  

J.P. Nyström, Karlstad 

Stor reformorgel 1895-1901, KH 40 (2000)

 

Mot 1800-talets slut blev de självspelande harmonierna vanliga. De hade fördelen att de både kunde spelas som en vanlig orgel och med en vev som en stor speldosa för huvudsaklig användning i bönhus och hem. J.P. Nyström i Karlstad gjorde sådana reformorglar från ca 1890 till ca 1920. Andra fabrikat var C.A.V. Lundholm i Stockholm och P.A. Lindahl i Kalmar.

              Instrumentet hade ”utom vanlig klaviatur som kan användas af dem som lärt sig spela, äfven en mekanik, afsedd för dem som icke kunna spela”. En skiva med stansade hål fästs vid en mekanism på orgelns högra sida, man vevar och orgeln spelar ”snart sagt hvilket stycke som helst”. För reformorgeln konstruerade sonen Wilhem notkopierings– och stansningsmaskiner. Sex ”notskifvor” medföljde varje orgel, men extra skivor för 1 kr styck eller 90 öre dussinvis fanns att köpa. Repertoaren omfattade bl.a. fosterländska sånger, koraler, marscher, nykterhetssånger och danser, d.v.s. musik för moralisk uppbyggnad och styrka och för världsliga nöjen och underhållning.

 

 

 

T.v. största modellen av Nyströms reformorgel enligt fabrikens katalog från 1895. Nedan en skiva med stansade hål, som bestämde hur länge luft fick passera genom  stämmornas ventiler. 

 

  

Klaverens Hus, Hemmansvägen 11 826 62  NORRALA

072-282 04 31

info@klaverenshus.se   www.klaverenshus.se  

 

 

 

Hemsida med Sitoo